FRIHET: Finsk rutt. Vad kan inspirera tjeckisk hockey

Det är en egenhet i den finska ligan som kommer att överraska hockeylaget.

“Jag var som en fyr,” sade Hynek Zohorna från Lahti Pelicans.

“Jag kände mig som ett mål,” David Tomasek från JYP Jyväskylä nickar också.På Liiga bär lagets mest produktiva spelare detta privilegium. “Jag tar det som skiftande, även om din motståndare är mer försiktig med dig,” säger Tomášek. “Antingen är du hockey eller hjälm,” skrattar han.

Det excentriska snygget på hans huvud bevisar att ett par tjeckar klarar sig bra.

Därför förtjänade tidigare extraleage framåt att vara representativa. inbjudan och efter välkomnande tränare Říha hoppas framför journalister: “Jag tror att här kan vara förarna.”

Hynek Zohorna (bild till vänster) och David Tomasek bytte ut extraleagen för den finska ligan i sommar.Och de klarar sig mycket bra.

Bek Jakub Krejčík, som spelar Lukko Raum, anlände också till det första Euro Hockey Tour-mötet med Zohorna och Tomasek från Finland. >

Förutom tron ​​av representanter i Norden, som också var värd för den första EHT-turneringen i år, kommer den exbrenniska unga mannen Koblížek stadigt in. I “Zohorn” fångar Lahti 19-åriga Škarek. Till och med tonåringarna Müller och Haš visas på tävlingarna för de bästa tävlingsklubbarna. hockey.

Finland.Ett land närmare NHL

Den finska tävlingen vädjar inte till drömmande intäkter som ett engagemang i Ryssland, utan erbjuder andra hockeyfördelar. “Hynek hade KHL-bud, men vi känner fortfarande potentialen för NHL, och den finska ligan är närmare hennes stil,” sade Zohorns agent Robert Spalenka, när en Kometa-anfallare nickade till sitt första utländska lag i sommar.

– såväl som bland de utomeuropeiska aristokratin – de starka åkare kommer att stå upp, vilket också erkänns av den 28-åriga anfallaren. “I två månader såg jag bara unga Fiňáci gå förbi mig,” ler den mellersta Zohorn-trioen. “Finland ligger närmare NHL bara för att många stadioner har en mindre ishall,” ansluter Jan väv. ”Spelare tränas i hög takt, vilket är en enorm skillnad från oss.De försöker göra allt i sin högsta hastighet och har, precis som NHL, beslutat att följa trenden för unga spelare, ”tillägger en medlem av Nagano Gold Party.

Han rankade regelbundet bland de mest produktiva spelarna i hela ligan, och 1999 dominerade till och med poäng. Något liknande uppnåddes fem år senare Tomáš Kucharčík. Vad skulle den nuvarande representationen ge för sitt format!

Vid årtusenskiftet rullade tjeckarna i allmänhet – Janecký, Vůjtek, Vlasák eller Bednar – i allmänhet i Finland.Innan han kom till NHL fick till och med Marek Marek Židlický ett rykte där.

“Ligan har alltid varit mycket slitande, men i vår tid utmärkte vi oss för att vara mer tekniska än finländarna,” rubriker Čaloun. ”Det har förändrats idag. Finländarna har fortfarande en inbyggd spelprestanda på mycket rörelse, men producerar också spelare av mycket hög kvalitet.Och när de rörde sig på detta sätt upphörde efterfrågan på våra spelare. ”Det var inte en slumpmässig finsk förändring. “När jag lämnade började de ägna sig åt ungdomar och tog upp en anständig generation hockeyspelare,” säger tidigare IFK-anfallaren Helsingfors och Blues Espoo.

Fler tonåringar i NHL har bara tillhandahållits av mäktiga Kanada

Fem finska tonåringar har redan startat i årets NHL (endast kanadensare har en till).Starflies som Chicago Jokiharju eller Kotkaniemi, som hoppade ut ur den pensionerade tjeckiska veteranen Tomas Plekance i hierarkin av centra i Montreal, växer till stjärnor i den berömda ligan.

där han alltid har fått hjälp.

“Finnarna lönade sig för att ha avslutat den näst högsta tävlingen för år sedan”, konstaterar Upholster. Lag hotas inte att stiga ner och ge plats för tonåringar. En liknande trend är också i eliteliga. Till exempel stirrade den oerfarna Tommy just på att i Jyväskyl blev det första valet för oberoende raid. ”Jag cyklade cirka tio.Jag har inte haft så många av dem de senaste tre åren, säger 22-årige tjeckiska. Men världsmästaren snubblat över fans som skrek laget efter en serie dåliga resultat. I slutet av oktober hamnade han som en vuxen lagtränare och stannade hos Ústí-ungdomen.

“Om vi ​​vill utbilda unga skillnadsspelare, måste vi låta dem spela,” vädjar Upholster. “Och jag skulle också minska antalet lag i den första ligan till tolv,” föreslår han. Istället förväntas antalet deltagare i den näst högsta inhemska tävlingen svälla upp till 2020.

Enligt Caloun gynnas finländarna också av en bredare bas, som de rankas efter prestationer. ”De gör det i Amerika.De bättre spelar mot varandra, de genomsnittliga spelar också, men de har hockey som en hobby, ”beskriver han. “Det finns femton spelare i klassen, och de sämre håller tillbaka desto bättre.”

Inga kontroller. Det finns förtroende för utbildningen

Från många nordiska kunskaper kan tjeckisk professionell hockey läras. Och något nytt kunde läras av tränare till inhemska hockeyspelare.

Finländarna hjälper också hockeyspelarna att träna sina skickliga spelare. ”Jag har försökt förändra deras mentalitet i deras attityd till hockeyansvar – utbildning, närvaro, disciplin – sedan jag var ung. Dessa saker tas med dit automatiskt, säger Tapestry.Efter slutet av den första ligan i Usti och uppriktig bekännelse för iDNES.cz uttryckte många ungdomstränare sitt stöd.

Och de är inte ensamma, de “finska vägarna” gillar också de nuvarande representanterna. En kollega från Zohorn-landslaget tillägger: ”Unga pojkar vill göra det själva. De behöver inte ha någon fitnesscoach med sig, de får en plan och går för att möta den. ” lindra oss själva som vi gör, ibland gör de saker under stress, ”medger expardubic Tomášek. ”Jag var kanske aldrig den typ som jag skulle radera direkt från lastbilen.Jag tyckte om att stanna på isen och jag ville inte gå till gymmet. Men jag började tro på systemet. Jag började tro vad fitnesstränare och fysioterapeuter hade att säga till mig och att införliva vad finländarna hade upplevt sedan fjorton års ålder. Jag lär mig att arbeta för att röra mig som spelare.

Det här kan också skjuta en tjeckisk talare till NHL, som är en lite mer direkt väg från Finland. ”Det här är bara framtidsutsikter. Jag tar det som ett mellansteg för att på något sätt flytta, spela bra hockey och förbättra, säger Tomášek.

Den finska vägen till framgång kan också inspirera tjeckarna på vissa sätt.