David Moyes kämpar för att identifiera vad som går fel på Sunderland

Till sist tog Cattermole till mime. Lyftte armarna över huvudet, han låtsade att kasta en boll i spel och till sist såg Ndong förstå. Tja, sorts.

Det “förlorade i översättning” ögonblicket ägde rum under 3: e hemmet nederlag av Crystal Palace på lördag och verkade hemskt symboliskt för serien av kronisk koppling av bedeviling David Moyes senaste klubb.Nederst i Premier League med en poäng från sex matcher, kan Sunderland inte göra någonting rätt just nu, med även deras chefs val av grå matchday tracksuit märkt “deprimerande” i vissa delar.

Efter senaste misslyckanden på Manchester United och Real Sociedad, kan Moyes bli förlåtad för den gamla tryggheten i Everton Blue, men den nuvarande röra är knappast av hans making.David Moyes medger att det inte finns några sommarrekryteringar som kan kosta Sunderland kära Läs mer

Vid första anblicken , verkar det vara ett mysterium varför en klubb som har spenderat de förflutna nio åren som går ut på de förmodligen guldbelagda Premier League-trottoarerna, med en genomsnittlig befolkning på över 40 000, verkar låsta i en serie av uppenbarligen eviga nedbrytningsskärmningar, men Sunderlands senaste konton förklara mycket.

De har misslyckats med att lägga in vinst sedan 2006 och registrerade förluster före skatt på totalt 170 miljoner euro under de senaste nio åren.Den senaste – registrerad för räkenskapsåret som slutar sommaren 2015 – var £ 25m. Kanske betydligt var de enda toppklassklubbarna för att producera sämre siffror, som senare förkastades Aston Villa och QPR.

Redan Sunderlands sjunde chef på fem år gör det tydligt att Championship också lockar Wearsidersna.Moyes uppenbara missnöje med ägaren Ellis Shorts överföringsmarknadsparsimoni i sommar är smutsigt släckt.

Men om oförmågan att attrahera en etablerad framåt för att stödja Jermain Defoe – lagets enda helt passande senior-anfallare och en spelare utan vilken de hade säkert länge sedan sjunkit – ser utöver ett enkelt misslyckande, har den amerikanska finansnären upprepade gånger bailed ut klubben. Han har faktiskt hällt £ 160m av sina egna pengar till Sunderland och kapitaliserat £ 100m som dikterar Den senare summan kan endast hämtas om han uppnår ett visst försäljningspris.Inte att konsortierna köper ett problem där det senaste registrerade lön / omsättningsförhållandet var en extremt ohälsosam 76% och Jordan Henderson, Simon Mignolet och Darren Bent är alltför sällsynta exempel på att spelare säljs för vinst de senaste åren. i skadetid för att ge Crystal Palace vinst på Sunderland Läs mer

Med tanke på den aldrig tidigare skådade bounty som gjorts av den senaste Premier League-sändningsavtalet, skulle Moyes argumentera för att juli och augusti var dags att spekulera att ackumulera.Istället är det kort att Sam Allardyce efterträdare spenderar £ 21m netto – £ 13,5m på det på Ndong, en obestämd tidigare Lorient mittfältare som har blivit Sunderlands rekordtitel och £ 8m på den hittills grundligt underwhelming före detta Chelsea-försvararen Papy Djilobodji – en investeringsbrunn kort efter det som behövdes för att ombygga en substandard squad. Efter att Margaret Byrne avgått efter hennes misshandel av Adam Johnson barnmissbruk fallet förra våren arbetar Moyes tillsammans med en ny verkställande direktör, Martin Bain, men Shorts desillusion med signeringar gjorda av Roberto De Fanti och i mindre utsträckning Lee Congerton, betyder att direktören för fotbollsrollen har skrotats.

Congertons vänner antydde att han kämpade för att klara av klubbens interncine-interna politik.Kanske var det bara förra veckan som en av hans protestanter, Danny Philpott, den ledande akademiska assistenten, placerades på trädgårdsskötsel efter att ha uppenbarligen ifrågasatt aspekter av ungdomsutvecklingsstrategin.

En serie chefer inklusive Paolo Di Canio , Gus Poyet, Dick Advocaat och Allardyce – vars relationer med korta hade blivit frostiga långt före hans avresa till England – har vid olika tillfällen föreslagit “någonting fel” på Sunderland och Moyes försvinner inte. “Ja, det finns något,” säger han. “Men jag är inte närmare att identifiera den.”

Istället koncentrerar han sig på att fylla de luckor kvar av Bains misslyckande att rekrytera förra säsongens stjärnfältare Yann M’Vila från Rubin Kazan och Younès Kaboul defektering till Watford.En viktig försvarare utövade Kaboul ett starkt positivt inflytande över sina franska talare Lamine Koné och Wahbi Khazri. Utestående artister förra våren, har det paret underachieved under Moyes.

Den nya chefen försökte omkalibrera en misstänkt förvaringskammare genom att underteckna Joe Hart, Jack Wilshere och Ryan Mason i augusti men alla tre nedåtgående rörelserna. Intressant är Moyes övertygad om att Sunderlands geografiska läge inte skulle skyllas. Hans existerande spelare beskrivs som “mentalt bräckliga” och “Behov av skydd” av Allardyce.Skottet antar en annan strategi. “Jag är inte nödvändigtvis en arm runt axelmanen”, säger Moyes. “Jag vill se att spelare är män, att stå upp och ta ansvar, vara tuffa.”

Berättade, den sista Sunderland-chefen med modet att offentligt säga något liknande var Di Canio. Om hans senaste efterträdare kommer att bevisa att mannen slutligen slutför den mycket skrynkliga “revolutionen” som italienaren lovat innan Sunderlands omklädningsrum är muterad, återstår att se.